Na zápisoch do mestských ZŠ očakávajú približne 900 detí

09.01.2012 Prešov

Prešov 9. januára (TASR) – Na zápisoch do 1. ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov očakávajú približne 900 detí. Ako dnes TASR informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, zápisy sa uskutočnia v termíne od 15. januára do 15. februára. Termíny zverejnia jednotlivé školy prostredníctvom oznamov vo svojich vstupných priestoroch, na internetových stránkach a informácie budú v materských školách.

\"V tomto roku je v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta 804 predškolákov, čo je o 70 viac ako v minulom roku. Všetky tieto deti očakávame pri zápise do základných škôl. Okrem toho k nim pribudnú aj deti z materských škôl iných zriaďovateľov a z okolitých obcí,\" informovala hovorkyňa.

Pripomenula, že v minulom roku sa zapísalo do mestských základných škôl 935 predškolákov, do prvého ročníka v septembri 2011 však nastúpilo len 844 žiakov. Zvyšok tvorili deti, ktorým bol schválený odklad povinnej školskej dochádzky. Podľa štatistík sa v posledných rokoch počet odkladov pohyboval zhruba na úrovni 10 percent.

Počet prvákov v posledných rokoch síce mierne rastie, no napriek tomu celkový počet žiakov základných škôl klesá. Spôsobuje to predovšetkým to, že školy opúšťa viac deviatakov. V školskom roku 2011/2012 klesol celkový počet žiakov na mestských školách oproti predošlému školskému roku o 156. Od roku 2008 klesol počet žiakov v mestských základných školách o 1447.

Hovorkyňa konštatovala, že podobne ako v predchádzajúcich rokoch mnohé základné školy organizujú v týchto dňoch dni otvorených dverí alebo slávnostné zápisy prvákov.

Hneď po ukončení zápisov do 1. ročník ZŠ sa začnú zápisy detí do materských škôl, ktoré potrvajú do 15 marca. Rodičia v tomto termíne musia podať písomnú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast vo zvolenej materskej škole. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je v súčasnosti 20 materských škôl.
 

Vyberte región